Yoga

Kläder för Yoga

Det finns inte någon generell klädsel som man måste ha på sig när man utför Yoga. Det enda regel som finns är att vara barfota och gärna ha med sig en matta att utföra Yogan på. De kläder man väljer är lite beroende på vilken form av Yoga man ska utöva. Går man på exempelvis ett Kundalini Yoga pass kan det vara bra att ha mjuka följsamma byxor och en mjuk tröja, för att kunna ta ut rörligheten i alla positioner. Utövar man istället Bikram Yoga som är väldigt fysisk och i ett varm rum är det istället passande med ett par svala shorts och ett linne. Det viktigaste att tänka på då man utövar Yoga är att ha bekväma kläder som inte begränsar rörligheten i de olika kroppspositionerna. 

yogaEtt plagg som blev väldigt inne för ett par år sedan är Yogabyxan. En byxa med lång gren som hänger ner till knävecken, för att inte strama eller hindra kroppen i de olika positionerna. Denna byxa är väldigt bekväm att utföra Yoga i och den finns i en mängd olika material, mönster och färger.

Eftersom man blir svettig då man utför Yoga, likasom då man utövar andra sporter, så är det bra att välja träningskläder i bra kvalité och funktionsmaterial. Det är bra att ha plagg som andas och inte gör så man blir kall och blöt, något som är viktigt då man utför Yoga är att hålla sig varm. Ha gärna med en varm tröja att ta på över för att hålla värmen i början, samt att kunna ta på på slutet under avslappningen för att inte bli kall.

En annan viktig sak, som förespråkas mycket då man läser i gamla skrifter från olika Yoga mästare, är att det är viktigt att vara ren då man utför sin Yoga. En rekommendation är att tvätta sina fötter innan passet, så de är rena och inte luktar. Ett annan rekommendation är att vara noga med att tvätta sina Yogakläder för att de inte ska lukta då man blir varm.

Det viktigaste att tänka på, om du ska gå till ditt första Yoga pass, är att ta på dig kläder du känner dig bekväm i och som är sköna att ha på sig. Ta gärna med en handduk och din Yogamatta.