Yoga

Hitta sin väg genom yogadjungeln

Yoga blir mer och mer ett samlingsnamn för många olika former som delar gemensamma drag. Idag finns det flera olika typer av yoga att välja mellan. Oavsett om man är ute efter något som fokuserar på lugn och meditation eller något mer fysiskt krävande som hjälper till att bygga både styrka och smidighet kan man hitta något som passar ens egna krav och förutsättningar. Här föreslår vi ett antal populära former.

Kundaliniyoga

Kundaliniyogan passar nybörjare då det är en fysisk lättillgänglig form av yoga. Den lägger stor fokus på de spirituella aspekterna av yoga. Perfekt för den som inte är ute efter det traditionella träningspasset.

Ashtangayoga

Ashtangayoga är en mer fysiskt krävande form av yoga, men behåller fortfarande en fokus på det mentala och vikten av att vara närvarande i nuet. Här arbetar man i både stående och sittande positioner. Mer åtsittande plagg är ofta rekommenderade för att de inte ska komma i vägen i en del av de mer krävande positionerna.

Hathayoga

Hathayoga är vad många tänker på när de föreställer sig yoga. Den är också grunden för en hel del andra former av yoga. Den är inte lika krävande som ashtangayogan men den kan fortfarande vara en utmaning för helt otränade. Ofta avslutar man en pass hathayoga med meditation.

Anusarayoga

Anusarayogan är bra för den som vill utveckla bättre hållning och kroppsmedvetenhet. Den fokuserar dock även på att utveckla en inre medvetenhet och lägger vikt på synkroniseringen av andningen med övningarna.

Yinyoga

Yinyoga är huvudsakligen en meditativ form av yoga där man arbetar med milda övningar som hålls under en längre tid. En hel del övningar har liknats vid stretching och är varför många som har rejäla träningsregimer använder sig av yinyoga som ett effektivt komplement. Även rekommenderad för personer som upplever mycket stress i vardagen.